top of page

Kontantfaktura

Skapa kvitton
utan kassaapparat

Provperioden avslutas automatiskt,
inga kortuppgifter behövs

Obegränsad fakturering
för 79 kr /mån

Skapa Kontantfakturor i fakturaprogrammet BillingPoint

Kontant fakturering betyder att du som företag tar betalt direkt när varan eller tjänsten säljs till kunden.

I samband med detta så skapar man en kontantfaktura eller kontantkvitto som det även kan kallas.

Slipp kassaapparat

Fördelen med att kunna skapa ett kontantkvitto är att man inte behöver en kassaapparat eller kassaregister hos Skatteverket för att kunna ta emot en direktbetalning från sina kunder.

 

I BillingPoint kallas kontantfakturor kvitton för att förenkla.

Vad är en kontantfaktura?

Kvitto för kort-, kontant- eller Swishbetalning

Vad är en kontantfaktura?

Bättre översikt

Med digitalt register

Det blir enklare att få översikt på din kontanta försäljning. Alla kontantfakturor listas separat i fakturaprogrammet och är sökbara.

Bokföringsrapporten i fakturaprogrammet sammanställer kontantförsäljningen.

Flexibelt

Platsoberoende

En kontantfaktura kan du skapa från valfri plats, vid valfri tidpunkt och på valfri enhet.

En fördel för dig med mobil verksamhet som behöver skapa ett kvitto på betalning med kort varsel.

Låg kostnad

Utan kassasystem

Du som företagare behöver inte köpa in ett dyrt kassasystem och kassaapparat för att ta emot kontant betalning utan kan skapa kontantfakturor istället.

Fördelar med kontantfakturor

Skatteverket ställer ett antal krav på vilka uppgifter en kontantfaktura ska innehålla för att följa bokföringslagen.
 

Vad ska stå på kontantfakturan?
 

 • Vara eller tjänst som har sålts

 • Datum när kontantfakturan skapades

 • Belopp för köpet

 • Kundens namn och andress

 • Löpande nummer
   

En kontantfaktura behöver dessutom sparas i sitt ursprungliga skick.

Kontantfakturor i BillingPoint följer kraven

Kvitton som kontantfakturor kallas i BillingPoint hjälper dig uppfylla alla krav som ställs för kontantfakturor enligt bokföringslagen.

Läs på Skatteverkets hemsida vilka regler som gäller för kontantfaktura.

Detta ska en kontantfaktura innehålla

Krav på uppgifter på en kontantfaktura

Detta ska en kontantfaktura innehålla

Provperioden avslutas automatiskt,
inga kortuppgifter behövs

 • Kontantkvitto eller kontantfaktura är det namn man vanligtvis använder för en faktura som ett företag skapar samtidigt som de tar betalt kontant vid försäljningen. När en försäljning dokumenteras med hjälp av ett kontantkvitto behöver det inte registreras i ett kassaregister.

  Fakturan måste dock uppfylla vissa krav enligt bokföringslagen. BillingPoint ser till att dina kontantkvitton uppfyller dessa krav.

 • Du skapar en faktura när kunden ska kunna betala vid ett senare tillfälle. Med en faktura ger du kunden kredit på beloppet som fakturerats.

   

  Ett kontantkvitto skapar du istället när betalningen från kunden sker samtidigt som försäljningen. Om kunden exempelvis köper en vara i din butik och betalar på plats. Ett kontantkvitto har därför noll dagar i betalningsvillkor.

 • Enstaka misstag kan inträffa för alla företagare. Du behöver inte vara orolig om du missat skapa en kontantfaktura för en enskild kontant försäljning. Det finns ett generellt undantag från kravet på certifierat kassaregister för företag som säljer mot kontant betalning om högst fyra prisbasbelopp per år. 2023 uppgår ett prisbasbelopp till 52 500 kr.

  Du som företagare kan därmed sälja kontant för högst 210 000 kr under 2023, utan att utfärda kontantfakturor för dessa försäljningar.

 • Du kan skapa en kontantfaktura för en kund som önskar vara anonym. Detta är möjligt via det generella undantag från kravet på certifierat kassaregister som finns för kontant försäljning. Du kan skapa anonyma kontantfakturor för upp till fyra prisbasbelopp per år om totalt 210 000 kr för 2023.

  Gör såhär i BillingPoint: Skapa en kund med namnet Kontantfaktura och använd denna för kunder vill vara anonyma vid köpet.

 • Ja, då en Swish eller kreditkortsbetalning motsvarar en kontant direktbetalning kan du skapa en kontantfaktura för köpet.

Vanliga frågor

 • Skapa obegränsat med fakturor som du kan ändra i efterhand.
  Skicka fakturan till kund med e-post, spara som PDF eller skriv ut till skrivare.

 • Skapa obegränsat med kontantkvitton för kunder som betalar kontant, med kort eller Swish. Slipp Skatteverkets krav på kassaregister med denna smidiga funktion.

 • Lägg till egen bild som logotyp på fakturor eller kvitton. Har du ingen logotyp visas ditt företagsnamn.

 • Skapa obegränsat med kunder i det inbyggda kundregistret.
  Har du kunder sen tidigare hjälper vi dig importera dem i fakturaprogrammet.

 • Lägg in återkommande fakturarader som artiklar för snabbare fakturering. Du använder enkelt en artikel på en fakturarad. skriv bara artikelnamnet så förifylls raden med artiklens uppgifter.

  Har du artiklar från ett annat program hälper vi dig importera dem till fakturaprogrammet.

 • Du kan ange enhet (st, km, tim) för varje faktura- och kvittorad och även skapa egna enheter i fakturaprogrammet.

 • Skicka fakturor och kvitton med e-post direkt till kunden med professionellt designade e-postmallar.

 • Spara dina fakturor, kvitton och rapporter som PDF-filer. Perfekt om du exempelvis behöver arkivera fakturan utanför fakturaprogrammet.

 • Förhandsgranska och skriv ut fakturor, kvitton och rapporter till din skrivare.

 • Ange en rabattprocent per fakturarad eller ställ in standardrabatt för en kund. Standardrabatten läggs på automatiskt på fakturan för kunden.

 • Se endast de momssatser du använder i fakturaprogrammet i den ordning du oftast använder dem. Detta reducerar informationsmängden du behöver ta in och spar energi i arbetsprocessen.

 • Fakturaprogrammet har stöd för att hantera omvänd skatteskyldighet såsom byggmoms inom Sverige eller omvänd skatteskyldighet vid fakturering av kunder i andra EU-länder.

 • Fullt stöd att skapa fakturor med rotavdrag och rutavdrag. HUS-fakturor som skapas i fakturaprogrammet följer alla regler och avdraget räknas ut automatiskt.

  När kunden betalt fakturan ansöker du om utbetalning från Skatteverket i programmet med ett klick.

 • Ansök om utbetalning av rutavdrag eller rotavdrag direkt i fakturaprogrammet. Du skapar en HUS-fil för de fakturor som ska ansökas för och skickar in den via Skatteverkets e-tjänst.

 • Ta hjälp av försäljningsrapporterna i fakturaprogrammet för att få full koll på din försäljning. Se diagram för försäljning per månad, kund och artikel och jämför med året innan.

 • Förenkla bokföringen av fakturahändelser med bokföringsrapporten i fakturaprogrammet.

  Du slipper skriva ut fakturakopior som underlag och minskar bokföringskostnaderna.

   

  Skriv ut rapporten i slutet av varje månad och skicka till din revisor eller bokföringsansvarig.

 • Hitta fakturor för kunder som missat betala i tid och påminn dem. Fakturaprogrammet ger en bra översikt av förfallna fakturor och antal skickade påminnelser.

  Skicka inbyggda påminnelsemallar med färdiga texter för första, andra, tredje påminnelsen samt en inkassonotifiering för fakturan som skickas till inkasso. En påminnelseavgift kan automatiskt läggas till fakturan vid valfri påminnelse.

 • Lista alla obetalda fakturor och pricka av dem mot inbetalningar från Internetbanken med ett klick.

 • Kreditera fakturor och kontantkvitton med ett klick samt se dem i en enkel översiktsbild.

 • Ange ert Swishnummer i fakturaprogrammet som betalsätt så visas en QR-kod för Swishbetalning på fakturan. Kunden läser av QR-koden med Swishappen och får automatiskt upp fakturans belopp och referensnummer.

  Signering sker med mobilt BankID via Swish.

   

 • Det är viktigt att dina fakturor och kvitton kommer fram till kunden. Därför har vi investerat i ett marknadeledande system för att spåra leveransen av de fakturor och kvitton som du skickar via e-post i fakturaprogrammet.

  När fakturan eller kvittot levererats tills kundens e-post syns det direkt i översikten. Om leveransen misslyckas syns även det och du meddelas även per e-post.

 • Då BillingPoint är ett molnbaserat fakturaprogram så sköter vi uppdateringarna. Fakturaprogrammet är alltid uppdaterat till senaste versionen.

Alla funktioner i faktureringsprogrammet

bottom of page